De Buteyko methode, ontwikkeld door de Oekraïense arts Konstantin Buteyko in de jaren ’50, is een ademhalingsmethode die zich richt op het verhelpen van hyperventilatie en het normaliseren van de ademhaling. Buteyko zag een duidelijke relatie tussen ademhaling en mate van gezondheid. Hij zag hoe alle zieke mensen een grote en diepe ademhaling hadden, terwijl de gezondste mensen een ademhaling hadden alsof deze niet bestond, zo licht. Dit fascineerde hem. Hij vroeg zich af of dat een grote en diepe ademhaling, in plaats van het gevolg van ziekte, ook de oorzaak van ziekte zou kunnen zijn. En wat bleek, zijn vermoedens waren juist.
Buteyko heeft de rest van zijn leven gewijd aan het doen van onderzoek naar het verband tussen ademhaling en de gezondheid. Hij kwam er achter hoe essentieel kooldioxide (CO2) is voor ons lichaam. Hoe het een essentiële rol speelt bij de zuurstofopname, het zenuwstelsel kalmeert, de luchtwegen opent, bloedvaten verwijdt, werkt als een anti-allergeen en invloed heeft op de werking van alle enzymen, mineralen en vitaminen in het lichaam.
Zoals onze hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur binnen de norm moet zijn, zo moet ook ons niveau van kooldioxide binnen de norm zijn. Wanneer dit niet het geval is heeft dit gevolgen voor ieder systeem van het lichaam. Buteyko ontwikkelde de meest fundamentele ademhalingstherapie, een methode om de diepte van de ademhaling te verminderen, kooldioxide naar de norm te brengen en daarmee het lichaam weer in een staat van gezondheid te brengen.
Basiselementen van de Buteyko-methode:
• Begrip ontwikkelen voor ademhaling
• Basisgewoonten: neusademhaling, houding, ontspanning middenrif
• Trainen: verminderen ademhaling door ontspanning + aanvullende oefeningen
Door begrip te ontwikkelen, de basisgewoonten te implementeren en te trainen zal het ademvolume steeds kleiner worden. Wordt het ademvolume kleiner en kun je het middenrif ontspannen dan gaat ook het adempatroon zich stap voor stap herstellen. De ademhalingsfrequentie neemt af en borstademhaling verandert in buikademhaling.
Buteyko introduceert een simpele zelftest genaamd de controlepauze om te beoordelen hoe efficiënt je ademt.
Als je na de test net zo rustig ademt als daarvoor, dan heb je de test correct uitgevoerd. Bekijk hieronder wat jouw score betekent. Is je ademhaling versnelt dan heb je iets te lang gewacht. In dat geval kun je beter de test opnieuw uitvoeren nadat je natuurlijke ademhaling herstelt is.
Onder 20
seconden
Er is sprake van chronische hypervenilatie
Tussen 20 en 30 seconden
Je ademt nog steeds meer dan gemiddeld
Tussen 30 en 40 seconden
Je ademhaling is
vrij goed
45 seconden
of meer
Je ademhaling
is optimaal
Neem contact met mij op of plan direct een afspraak in.